Pasta z selera - świetny sposób na wykorzystanie naci selera

Pasta z selera - świetny sposób na wykorzystanie naci selera

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z selera, po dodaniu czosnku, parmezanu i orzeszków, zmienia się w aromatyczne pesto

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z selera to spósób na wykorzystanie świeżych liści selera. Pasta stanowi świetną przyprawę bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Może być dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek i kanapek. Gdy wymieszamy ją z tartym parmezanem i mielonymi orzechami, czy migdałami może zmienić się w aromatyczne esto do makaronu

Składniki

  • 10-12 łodyg selera wraz z liśćmi

  • ok. 2 łyżki soli (20g)

  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łodygi selera płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Odrywamy liście.

  • Kroimy i wraz z solą wkładamy do blendera. Miksujemy dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania pasty.

  • Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, na wierzchu polewamy oliwą i gotowe! Używamy według potrzeb.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3