Pasta z selera - świetny sposób na wykorzystanie naci selera

2021-11-05
Pasta z selera - świetny sposób na wykorzystanie naci selera
Autor: Shutterstock Pasta z selera, po dodaniu czosnku, parmezanu i orzeszków, zmienia się w aromatyczne pesto
łatwy
15 min
4

Pasta z selera to sposób na wykorzystanie świeżych liści selera. Pasta stanowi świetną przyprawę - bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Może być dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek i kanapek. Gdy wymieszamy ją z tartym parmezanem i mielonymi orzechami czy migdałami może zmienić się w aromatyczne pesto do makaronu. Podpowiadamy jak przygotować pastę selerową.

Polecamy też:

Domowa przyprawa do zup: jak zrobić? Przepis na mieszankę

Wegeta do słoików, czyli jarzynka na zimę

Oszczędny bulion warzywny z obierek: tania i smaczna baza do zup

SKŁADNIKI

  • 10-12 łodyg selera wraz z liśćmi
  • ok. 2 łyżki soli (20g)
  • 4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łodygi selera płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Odrywamy liście.
  • Kroimy i wraz z solą wkładamy do blendera. Miksujemy dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania pasty.
  • Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, na wierzchu polewamy oliwą i gotowe! Używamy według potrzeb.
Pesto – prosty sos, który podbił świat