Jak zrobić sos francuski idealny do sałatek? Łatwy przepis

Jak zrobić sos francuski idealny do sałatek? Łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sos francuski wspaniale wzbogaca smak sałatek i surówek

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mało kto wie, że sos francuski robi się błyskawicznie. Ponadto smakuje jeszcze lepiej, gdy robimy go sami w domu. Jak zrobić sos francuski idealny do sałatek? Podajemy łatwy przepis.

Składniki

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • szczypta soli
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki - oprócz oliwy - dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką rózgową).

  • Następnie dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Sos idealnie pasuje do sałatek i surówek.