Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek

2021-03-29
Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek
Autor: Shutterstock Indyjska raita - jogurtowo-ogórkowy dip do mięs i przekąsek
łatwy
15 min
4

Raita to dip ogórkowy, podobny w smaku do naszego chłodnika, ale nieco pikantniejszy. W gorącym indyjskim klimacie ma za zadanie chłodzić i orzeźwiać. Podaje się go do przystawek, przekąsek warzywnych, pierożków. Pasuje też do mięs.

ZOBACZ WIDEO - dlaczego  warto  jeść jogurt!

SKŁADNIKI

  • duży zielony ogórek
  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • łyżka kminu
  • ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Listki mięty posiekaj. Czosnek obierz, wyciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem, posiekaną miętą i kminem.
  • Dodaj ogórek, wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Wstaw co najmniej na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp pieprzem cayenne.