Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis [WIDEO]

Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ćwikła z chrzanem to pyszny i zdrowy dodatek do pieczonych mięs, pasztetów i wędlin. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Domowa ćwikła to bardzo lubiany pikantny dodatek do wędlin, pasztetów, pieczonych mięs. Ćwikła z chrzanem tradycyjnie gości na świątecznym stole. Najlepsza jest przygotowana samodzielnie, z domowym chrzanem - możemy wtedy dopasować jej  ostrość do gustu domowników.

Składniki

  • 1/2 kg buraków

  • 4 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) - lub więcej - zależnie od upodobań

  • sok z cytryny do smaku

  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować w mundurkach, aż będą miękkie.

  • Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • Wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ew. dosłodzić.  Jeśli wolimy ćwikłę bardziej ostrą, dodajemy do buraków chrzan po jednej  łyżce, aż osiągniemy pożądany stopień ostrości.

Ocena: 3