Dip ziołowy z twarożku

2021-03-29
Dip ziołowy z twarożku
Autor: Shutterstock Twarożkowy dip i świeże warzywa to idealne zaproszenie do biesiady
łatwy
10 min
4

Dipy, czyli maczanki, można bez dużego ryzyka przyprawiać na różne sposoby według własnych pomysłów. Latem czy na wiosnę jest to danie atrakcyjne - kusi kolorami i obiecuje dużą dawkę witamin. W dodatku łatwe. Przygotowuje się je w 15 minut.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie kremowego serka twarogowego 
  • 1 mały jogurt
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz mielony
  • oraz świeże warzywa pokrojone w słupki lub cząstki: marchew, ogórek, papryka, pomidory, rzodkiewki, seler naciowy, 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieszamy serek z jogurtem i śmietaną do konsystencji gęstego sosu.
  • Dodajemy posiekaną zieleninę, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku.
  • Przekładamy do miseczki, dekorujemy pietruszką i pieprzem.
  • Obok w salaterkach i na półmiskach układamy pokrojone w paski warzywa.
  • Idealne na przystawkę lub na przyjęcie z bufetem.