Co to jest ajwar? Jak przygotować ajwar?

Co to jest ajwar? Jak przygotować ajwar?

Autor Zdjęcia: photos.com

Przygotowanie ajwaru jest dość pracochłonne, ale w zamian dostajemy bardzo smaczną przyprawę i bombę witaminową zarazem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Masz już dość ketchupu czy musztardy do grillowanych potraw? Polecamy zatem ajwar - ta pasta z pieczonej papryki zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jak zrobić pyszny ajwar?

Składniki

  • 10 czerwonych papryk
  • 4 bakłażany
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. oliwy
  • 3 ostre papryczki
  • 5 łyżek octu winnego białego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 170°C.

  • Warzywa myjemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1/2 godziny. Przewracając tak, by podpiekły się ze wszystkich stron. Czosnek pieczemy w łupinie. Aby warzywa łatwiej się obierało po upieczeniu najlepiej umieścić je w foliowej torebce, szczelnie zamkniętej i odstawić na kwadrans.

  • Upieczone warzywa obieramy ze skórki, z papryk usuwamy środek i wszystko miksujemy.

  • Papryczkę chili kroimy na drobne kawałki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy papryczkę i chwile smażymy.

  • Następnie dodajemy zmiksowane warzywa, ocet, koncentrat pomidorowy, i przyprawy. Pastę gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Mieszamy, aby sos się nie przypalił.

  • Po ugotowaniu pastę przelewamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak przygotowany ajwar możemy przechowywać około 3 miesięcy. Po otwarciu należy słoiczki z ajwarem przechowywać w lodówce i zużyć po około 4 dniach.

Przysmak rodem z kuchni bałkańskiej

Ajwar to nic innego jak pasta ze smażonej/pieczonej  papryki. Sos ten jest podstawą kuchni bałkańskiej i przygotowuje się go z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku oraz bakłażanów i ostrej papryczki (w szczególności dla amatorów pikantnych sosów).

W krajach bałkańskich ajwar podawany jest do grillowanych mięs i ryb lub jako pasta do pieczywa. Przygotowanie domowego ajwaru pochłania trochę czasu, ale naprawdę warto. Jest idealnym dodatkiem do różnych dań. Do przygotowania ajwaru potrzebna jest papryka i bakłażany, które należy najpierw upiec, a następnie dokładnie obrać i zmiksować. Potem ugotować z dodatkiem przypraw. Domowy ajwar idealnie nadaje się do marynowania.