Błyskawiczne sosy na Wielkanoc: proste pomysły

2017-04-12 14:38

W Wielką Niedzielę, jak nakazuje tradycja, nie należy niczego gotować. Wędlin teraz mamy pod dostatkiem i skomponowanie śniadaniowego zestawu nie jest zbyt trudne. By nadać wspaniały smak wędlinom, pasztetom i jajom warto podać do nich zimne sosy.

Błyskawiczne sosy na Wielkanoc: proste pomysły
Autor: Shutterstock Sosy na Wielkanoc doskonale uzupełniają smak wędlin, jajek i pieczonego mięsa.

Oczywiście na stole nie może zabraknąć tradycyjnego sosu wielkanocnego na bazie chrzanu. To ostre warzywo symbolizuje mękę pańską, która obróciła się w radość ze Zmartwychwstania. Oto kilka przepisów na błyskawiczne sosy:

2 opakowania serka naturalnego wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, śmietany i małym słoiczkiem chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 

2 opakowania serka naturalnego wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, łyżeczką keczupu i łyżeczką ostrej papryki. Doprawić solą i pieprzem. 

2 opakowania serka naturalnego wymieszać z 4 łyżkami jogurtu naturalnego i pęczkiem posiekanego drobno koperku. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.

2 opakowania twarożku pieprzowego wymieszać z łyżką posiekanych drobno pomidorów suszonych i zielonych oliwek. Doprawić solą i pieprzem.

Gorszy smak, gdy sosu brak! Czy znasz te sosy?

Pytanie 1 z 11
Tabasco
Zdjęcie