Biały sos do łososia i zapiekanek - jak zrobić beszamel?

Biały sos do łososia i zapiekanek - jak zrobić beszamel?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Biały sos beszamelowy sam ma delikatny smak - ale można łatwo go zmienić dodając odpowiednio dobrane zioła i przyprawy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy prosty przepis na biały sos, czyli beszamel. Sos beszamelowy służy jako dodatek do najróżniejszych potraw. Najczęściej stosuje się go do zapiekanek, pieczonego łososia, makaronu oraz warzyw - idealnie pasuje do brokułów, szparagów i zapiekanej cykorii.

Składniki

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 0,5 litra mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozgrzej i roztop w rondlu.

  • Do płynnego masła dodawaj stopniowo mąkę i mocno mieszaj.

  • Zdejmij z ognia i powoli dodawaj mleko, również mieszając.

  • Gotuj na wolnym ogniu, mieszaj aż powstanie gęsty sos o charakterystycznym orzechowym zapachu.

  • Według gustu możesz dodać czosnek, ser, gałkę muszkatołową i inne przyprawy.

  • Sosem polej zapiekanki, łososia, makarony lub po prostu tosty z szynką.

tip dnia

Sos beszamel robi się bardzo szybko, a jeśli dasz się ponieść fantazji i dodasz zioła, przyprawy lub ser - zrobisz przepyszny dodatek, który nada potrawie wyjątkowego charakteru. Filety łososia pieczone na grillu polane beszamelem to proste, ale bardzo eleganckie i smaczne danie na wykwintną kolację.

Przepisy z tej kategorii