Bagna cauda: gorący dip z Piemontu

2021-03-29
Bagna cauda: gorący dip z Piemontu
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Bagna càuda oznacza w piemonckim dialekcie sos do maczania. Ten prosty sos z oliwy i czosnku podaje się w podgrzewaczu. Tradycyjnie serwuje się dip ze świeżym pieczywem, a dzisiaj coraz częściej z półmiskiem surowych warzyw. 

SKŁADNIKI

  • 250 ml oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 60 g filetów z sardeli (anchois)
  • oraz dodatki:
  • krótko blanszowane drzewka kalafiora, listki czerwonej kapusty, rzodkiewki
  • podpieczoną dynię, paprykę, bakłażana, fenkuła, podłużne pomidory
  • listki cykorii, radicchio, rzymskiej sałaty, seler naciowy
  • albo bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać i posiekać. Poddusić go powoli na maśle, nie rumienić.
  • Anchois posiekać lub rozgnieść widelcem.
  • Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła z czosnkiem, cały czas mieszać.
  • Na wolnym ogniu smażyć, aż anchois się rozpuszczą, ewentualnie zmiksować je mikserem.