Solić czy nie solić? Jakie są zalety soli kuchennej?

Solić czy nie solić? Jakie są zalety soli kuchennej?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Okazuje się, że sól nie tylko może nie szkodzić, ale może być również pomocna w leczeniu wielu schorzeń.

Solić czy nie solić? Lekarze, a zwłaszcza kardiolodzy, nie mają watpliwości - oczywiście nie solić, bo sól zwiększa ryzyko chorób serca. Ostatnio pojawia się jednak coraz więcej głosów, żeby całkowicie z soli nie rezygnować, ponieważ jest ona również potrzebna naszemu organizmowi. Co wiemy o zaletach soli kuchennej?

Sól a ciśnienie

To prawda, że sól może podwyższać ciśnienie ale, jak wykazały niedawno przeprowadzone badania, głównie u tych osób, które już cierpią na chorobę nadciśnieniową. Natomiast u zdrowych osób ograniczenie podaży soli, zwłaszcza nagłe, może wprawdzie też obniżyć ciśnienie, ale jednocześnie zwiększyć tętno i zmniejszyć wrażliwość na insulinę, co z kolei zwiększa ryzyko cukrzycy.

Do czego nasz organizm potrzebuje soli

Sól jest nam potrzebna i nie można się bez niej obejść, ponieważ jest elektrolitem, bez którego mięśnie nie mogłyby pracować. Jej niedobór powodowałby również zawroty głowy. Ponadto sól poprawia nastrój, wykazuje działanie antydepresyjne oraz, co jest szczególnie istotne dla mężczyzn, poprawia erekcję. Właśnie trwają badania, które mają wyjaśnić, na czym polega ten mechanizm. Być może działanie antydepresyjne przekłada się na lepsze działanie męskich hormonów płciowych.

Sól a choroby alergiczne i inne

Sól może być wykorzystywana w roztworach stosowanych w przypadku niektórych chorób skóry, ponieważ posiada silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne.Dla tego też jest dobrym rozwiązaniem w przypadku bólu gardła. Wdychanie drobinek soli równie skutecznie zapobiega skurczom oskrzeli u osób cierpiących na astmę!