Syrop z cebuli - domowy sposób na walkę z przeziębieniem

Syrop z cebuli - domowy sposób na walkę z przeziębieniem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cebula to wciąż niedoceniane warzywo. Poprawia nie tylko smak przyrządzanych potraw, ale również nasze zdrowie.

Kiedy dopadnie nas przeziębienie, nie zawsze mamy w domu odpowiednie lekarstwa. Cebula zwykle jest jednak pod ręką. Można z niej zrobić samodzielnie skuteczny lek na przeziębienie i dolegliwości gardła. Podpowiadamy, jak uporać się domowym sposobem z infekcją i przyrządzić syrop z cebuli.

Syrop z cebuli - domowy sposób na przeziębienie

Cebula to bogactwo witamin i minerałów. Jest mała, niepozorna i łatwa w uprawie. Zawiera: związki siarki, fitoncydy, potas, żelazo, witaminy A, B1, B2, PP, C i wiele innych cennych substancji. To wszystko sprawia, że ma właściwości bakteriobójcze, przeciwinfekcyjne i wzmacnia odporność organizmu. Przy tym zapłacimy za nią o wiele mniej, niż za standardowe lekarstwa na przeziębienie, które można znaleźć w aptece.

Składniki:

  • 2 duże cebule

  • stołowa łyżka miodu lub cukru

  • słoik

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę kroimy w talarki i ciasno układamy w słoiku.

  • Następnie posypujemy ją cukrem lub zalewamy miodem.

  • Zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc).

  • Po upływie tego czasu syrop będzie już gotowy do podania. Wystarczy zlać „sok z cebuli” i pić 2-3 razy dziennie po łyżce. Syrop jest zdatny do użycia przez tydzień.