Przepis na sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki - bogaty w witaminy

Przepis na sok pitny z agrestu i czarnej porzeczki - bogaty w witaminy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do przygotowania soku lepsza jest jasna odmiana agrestu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Co prawda można teraz kupić bez problemu świeże soki pitne z różnych owoców, wzbogacone witaminami, ale nic nie zastąpi soku zrobionego samemu. Wśród tych polecanych są soki z porzeczek i agrestu.

Składniki

  • 1 kg agrestu

  • 0,5 kg czarnej porzeczki

  • 15 dkg cukru

  • 2 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe owoce agrestu (w tym przypadku najlepiej odmiany zielonej) trzeba przebrać i oczyścić z pozostałości dna kwiatowego oraz szypułek. Nie wykorzystujemy owoców popękanych lub z plamami na skórce. Myjemy je kilka razy – lepiej w misce niż pod bieżącą wodą, wtedy mycie jest dokładniejsze, ale trzeba zmieniać wodę – i odsączamy.

  • Porzeczki obrywamy i przygotowujemy do dalszej obróbki jak wyżej agrest. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, do wrzątku wrzucamy owoce i szybko doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie owoce popękają i puszczą sok. Gorącą miazgę owocową wykładamy na gęste i wyparzone sitko (gdy mamy rzadsze sito, można go wyłożyć jałową gazą).

  • Odcedzamy sok do wyparzonego naczynia i jak najszybciej przelewamy do wygotowanych butelek lub słoiczków. Od razu je zamykamy wygotowanymi nakrętkami. Kolejnym krokiem jest pasteryzacja. Wstawiamy butelki lub słoiki do naczynia z podgrzaną wodą i przykrywamy. Doprowadzamy do 85 st. C i w takiej temperaturze trzymamy sok przez 15 minut.

  • Teraz trzeba butelki szybko wyjąć z wody i ostudzić. Jeżeli soku zrobimy większą ilość, trzeba go przechowywać w ciemnym pomieszczeniu. Zachowując proporcje, można do agrestu dodawać inne owoce.