Co zawierają świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe?

Co zawierają świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Świeżo wyciskane soki to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych

Podczas gdy w zwykłych sokach owocowych nie znajdziemy wiele więcej, niż ogromne ilości cukru, świeżo wyciskane soki są prawdziwym zastrzykiem zdrowia dla organizmu i urody. Zobacz, czemu zawdzięczają lecznicze właściwości.

 

Świeżo wyciskane są soki są jednym z najlepszych i najprostszych sposobów dbania o zdrowie i urodę. Wystarczy 200 ml soku dziennie, żeby odczuć prawdziwą różnicę w codziennym samopoczuciu, odporności układu immunologicznego, ilości energii i wyglądzie skóry, włosów i paznokci. Płynna forma soku sprawia, że dużo łatwiej jest nam wprowadzić do organizmu tak duże ilości surowych warzyw i owoców. Co ważne, nie daj się nabrać na marketingowe chwyty, jakoby konserwowane soki przygotowywane przez producentów miały zastąpić porcje prawdziwych, świeżych warzyw. Owszem, mogą z powodzeniem stanowić uzupełnienie twojej diety, nie mogą być jednak zamiennikiem prawdziwych świeżo wyciskanych soków.

Jakie składniki odżywcze znajdują się w świeżo wyciskanych sokach?

Ich lista jest bardzo długa, a każdy odpowiada za jakąś inną funkcję.

  • Żywe enzymy, które nie giną w procesie obróbki termicznej, jak to się zazwyczaj dzieje. Enzymy ułatwiają procesy trawienne, rozbijają śluz, który gromadzi się w żołądku. Działają jak katalizatory procesy przemiany materii, dzięki czemu odciążają układ pokarmowy.

  • Substancje przeciwzapalne, które nie tylko są w stanie zmniejszyć nie tylko ból, ale również ilość uszkadzanych komórek.

  • Substancje, których działanie można porównać do naturalnych antybiotyków. Niszczą szkodliwe bakterie, dzięki czemu zwalczają atakujące organizm infekcje.

  • Antyoksydanty, czyli po prostu przeciwutleniacze. Należą do nich zarówno witaminy C, E, beta – karoten, jak i flawonoidy zawarte jedynie w roślinach. Antyoksydanty zapobiegają niekontrolowanemu namnażaniu się niepożądanych komórek, a więc zapobiegają nowotworom i procesom starzenia się skóry i organizmu. Ponadto łagodzą stany zapalne.

  • Fitochemikalia, czyli substancje chemiczne zawarte jedynie w roślinach. Do tej pory naukowcy sklasyfikowali około czterech tysięcy z nich, jednak z pewnością ich lista jest o wiele dłuższa. Zalicza się do nich: flawonoidy, karotenoidy, terpeny, kumaryny, kapsaicynę, chlorofil, izoflawony. Jeden cytrus zawiera około 170 fitochemikaliów! Ich działanie jest przeciwzapalne i przeciwrakowe i nie da się ich pozyskać inną drogą, niż spożywając surowe owoce i warzywa.

  • Minerały jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, bor, selen.

Ocena: 5