Soczewica: z czym smakuje najlepiej?

Soczewica: z czym smakuje najlepiej?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Soczewica często gości w zupach i wywarach pomidorowych z dodatkiem aromatycznych przypraw

Jeżeli wydaje Ci się, że soczewica to pracochłonny dodatek do dań, to jesteś w błędzie. Wystarczy 30 minut, by na jej bazie przygotować pyszny posiłek. Sprawdź, z czym soczewica smakuje najlepiej.

Soczewica znana była już w czasach prehistorycznych, ale straciła prym w grupie warzyw strączkowych. Teraz jej smak odkrywany jest na nowo - szczególnie przez wegetarian, którzy nie wyobrażają sobie choć jednego dnia bez dania na jej bazie. Nie można im odmówić racji, ponieważ soczewica zawiera bardzo dużo białka i może zastąpić jedzenie mięsa. Jest idealna także dla osób, które pracują fizycznie czy sportowców. Poza białkiem zawiera kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor i żelazo. Co więcej, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Jak przyrządzać soczewicę?

W sklepach spotkamy soczewicę w postaci sypkiej. Ziarna trzeba opłukać i ugotować w osolonej wodzie około 30 minut. W supermarketach znajdziemy także na półkach soczewicę w zalewie, która sprawdzi się szczególnie w daniach na zimno: sałatkach czy do robienia past do smarowania pieczywa.

Z czym soczewica smakuje najlepiej?

Na ciepło jest przepyszna z pomidorami i świeżą bazylią. Przygotowana w ten sposób jest smaczną i sycącą warzywną potrawką. Świetnie się także sprawdza w sosach śmietanowych z dodatkiem curry, marchewki i świeżych ziół. Ugotowana może być także dodatkiem do łososia upieczonego w piekarniku.