Co można zrobić z soczewicy? Sprawdzone pomysły na zdrowe dania

2015-04-12 19:56

Soczewica jest nie tylko smaczna, ale też tania i bardzo prosta w przygotowaniu. W przeciwieństwie do innych warzyw strączkowych, nie wymaga wcześniejszego namaczania. W czasie gotowania wchłania całą wodę, zachowując wszystkie wartości odżywcze. Świetnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Sprawdź, co można z niej przygotować.

dania-z-soczewicy-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Soczewica - naturalne źródło cennego błonnika.

Spis treści

  1. Kuskus z soczewicą i sosem serowym
  2. Czerwona soczewica z kurczakiem

Kuskus z soczewicą i sosem serowym

Składniki:

szklanka soczewicy

szklanka kuskusu

4 pomidory

3 ząbki czosnku

2 łyżki kaparów

2 łyżki czarnych oliwek

1/2 opakowania sera feta

szklanka śmietany

łyżka oliwy

sól

pieprz

tymianek

Opłukać soczewicę, zalać 2 szklankami wody, ugotować na miękko (15-20 minut).

Kuskus zalać 2 szklankami gorącej wody, oprószyć solą, przykryć. Odstawić na 5-8 minut, co jakiś czas zamieszać widelcem.

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek obrać, posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory i podgrzewać, aż odparują. Dodać ugotowaną soczewicę, czosnek, oliwki i kapary. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać kuskus, delikatnie wymieszać.

Fetę pokroić na kawałki, włożyć do rondelka razem ze śmietaną. Podgrzewać na małym ogniu, aż ser się roztopi, doprawić pieprzem.

Sosem polewać danie wyłożone na talerze.

Czerwona soczewica z kurczakiem

Składniki:

250 g czerwonej soczewicy

pierś kurczaka

2 szklanki bulionu

3 łyżki oliwy

2 szklanki gęstego soku pomidorowego

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

cebula

2 ząbki czosnku

marchewka

2 łodygi selera naciowego

łyżka posiekanego imbiru

2 łyżki posiekanych liści kolendry

łyżeczka kurkumy

sól

pieprz

szczypta chili

Posiekać cebulę i czosnek, pokroić w paski pierś kurczaka. Marchewkę i seler pokroić w plasterki.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Wrzucić mięso, przesmażyć na złoto. Dodać imbir, marchewkę i seler, smażyć jeszcze kilka minut.

Wlać bulion i sok pomidorowy. Dodać koncentrat pomidorowy. Wsypać soczewicę, doprawić kurkumą, chili, solą i pieprzem. Gotować 15-20 minut, na małym ogniu pod przykryciem.

Przed podaniem posypać listkami kolendry.