Zupa krem z jabłek i pasternaku z musem chrzanowym: przepis z programu Smaki Agaty

2021-03-29
Agata Wojda
Zupa krem z jabłek i pasternaku z musem chrzanowym: przepis z programu Smaki Agaty
Autor: Archiwum Zupa krem z jabłek i pasternaku z musem chrzanowym - prawdziwy  hit i kombinacja ulubionych polskich smaków
łatwy
50 min
4

Zupa krem z jabłek i pasternaku - to kombinacja tradycyjnych polskich smaków. Kwaskowe jabłka, słodkawy  pasternak i na dodatek  przyjemna ostrość chrzanu. To może być prawdziwy hit na twoim stole - jeśli  skorzystasz z przepisu  Agaty Wojdy, z programu Smaki Agaty na NOWA TV.

Zobacz cały odcinek, gotuj z Agatą!

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 4 ziela angielskie
  • 3 listki bobkowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 średniej wielkości korzenie pasternaku
  • 3 nieduże winne jabłka
  • 80-100gr masła
  • 300gr trzykrotnie mielonego serka, serek śmietankowy gładki
  • 80g serka topione naturalnego
  • 2 płaskie łyżki chrzanu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 36%
  • 2 płaskie łyżki płynnego miodu
  • Sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, cukier
  • Olej lniany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastawiamy bulion warzywny. Wrzucamy do garnka por, pietruszkę, marchewkę, korzeń selera, ziele angielskie, listki bobkowe i ziarenka pieprzu. Zalewamy 1,200 ml wody, gotujemy warzywny esencjonalny wywar przez 45 minut. Doprawiamy solą. 
  • W misce ukręcamy ser biały z 2 łyżkami chrzanu, doprawiamy solą.
  • Rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku 2 łyżeczki żelatyny. Całość przelewamy do sera, doprawiając miodem. Szczelnie foliujemy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • W drugim garnku rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojony w niewielkie kawałki pasternak, pokrojone obrane 2 jabłka. Zalewamy częścią bulionu i gotujemy do miękkości doprawiając gałką, solą, białym pieprzem i cukrem.
  • Gdy całość zmięknie miksujemy blenderem na aksamitny krem, dodając topiony serek i regulując gęstość pozostałym bulionem.
  • Warto doprawić syropem z pędów sosny, z czarnego bzu, pigwy. Podgrzewamy całość jeszcze raz.
  • Serwujemy z gałką musu chrzanowego, julienne z jabłka, olejem lnianym pokropionym na wierzchu gorącej zupy na talerzu.
Agata Wojda