Sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel - jak go zrobić? Rady Agaty Wojdy

Sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel - jak go zrobić? Rady Agaty Wojdy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiedeński sznycel to solidny  kotlet z doskonałego mięsa cielęcego. Niebo w gębie!

Wzorcowy Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński to kotlet  delikatnego mięsa cielęcego rozbitego do grubości 3 mm. Może więc mieć i o30 cm średnicy,  zatem ma zgodę na wystawanie z talerza. Kto raz sznycla spróbował, zazwyczaj chce jadać go częściej, podpowiadamy więc jak zrobić ten niezwykle pyszny kotlet.

  • Ponieważ cielęcina to delikatne kleiste mięso, dla ułatwienia rozbijamy sznycel w foliowym woreczku, mocnymi i zdecydowanymi ruchami.

  • Jakość mięsa, tłuszczu użytego do smażenia, świeżość bułki tartej wspomagają smak i wypływają na końcowy efekt, czyli smak tej potrawy,  dlatego warto przygotować ją osobiście.

  • Doskonałej jakości mięso nie wymaga przypraw, sól pozwala wydobyć naturalny smak mięsa. Jednak jeśli nie czujecie potrzeby delektowania się czystym smakiem sznycla, dorzućcie do mąki pieprz cayenne i świeżo startą gałkę muszkatołową.

  • Dobrze usmażonego sznycla rozpoznamy po tym, że w środku zachowa wilgotność, a wierzch kotleta będzie chrupiąco przyrumieniony.

  • Jajka powinny być energicznie ubite, mąką przesiana. Do ubitych jaj można dodać kilka łyżek śmietany, bułkę zamienić na panko. Spróbujcie po oprószeniu mąką i obklejeniu jajkiem zostawić kotlety na 30 minut, zanim trafią do panierki. Swoja drogą ona powinna być dość gruba.

  • Smażyć możemy na smalcu lub oleju roślinnym, np. dobrym słonecznikowym,  z obowiązkową domieszką klarowanego masła. Masło klarowane kupujemy gotowe lub szykujemy samodzielnie, przez ostrożne podgrzewanie dużej kostki masła i zdejmowanie powstających szumowin z wytracającego się białka. Wykorzystujemy do smażenia tylko przeźroczysty, żółty klarowny tłuszcz.

  • Mistrzowie kuchni sugerują, aby tłuszczu podczas smażenia sznycla wiedeńskiego było na tyle dużo, aby po delikatnym ruszaniu patelnią dostał się na wierzch mięsa.

  • Dodatkowo sznycel możemy podpiec w lekko nagrzanym piekarniku, przez 30 minut.

  • Wiener Schnitzel serwujemy z sałatką ziemniaczaną, wystarczy ugotowane w łupinach ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać na świeżo z majonezem i drobno posiekana cebulą. Nie zapomnijcie o ćwiartce cytryny!

Ocena: 3,2