Risotto podlewane grzybowym bulionem od Matteo Brunetti

2021-03-31
Risotto Matteo Brunetti
Autor: Shutterstock Świeże grzyby i lokalne produkty to niezbędne składniki tradycyjnego, włoskiego risotto.
średni
60 min
4

Mateo Brunetti - finalista programu Masterchef, podczas poznańskiego spotkania w ramach Elica RoadShow zdradził nam swój przepis na fantastyczne włoskie risotto z grzybami. Próbowaliśmy i szczerze polecamy.

Matteo BrunettiMateo Brunetti

Finalista 6. edycji Masterchef. Włoch z urodzenia, ale z polskim, romantycznym sercem. Kucharz amator, który swoją miłość do gotowania pielęgnuje i rozwija od dziecięcych lat. Jak na prawdziwego Włocha przystało – makaron to baza wielu propozycji kulinarnych, ale jego umiejętności, wykraczają daleko poza tradycyjne smaki mieszkańców słonecznej Italii. Wielokrotnie dał temu dowód zaskakując jurorów i zaskarbiając sobie tym sympatię widzów popularnego programu. Finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników.

SKŁADNIKI

  • Wywar:
  • woda
  • 140 g w suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
  • 1 główka czosnku
  • rozmaryn świeży
  • 1 cebula
  •  
  • Ryż:
  • butelka białego wina wytrawnego
  • 400 g ryżu carnaroli lub arborio (ok. 50 g na osobę)
  • 80 g masła
  • 1 cebula biała
  • parmezan
  • sol, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 4-6 główek grzybów portobello
  • 2 papryczki chili
  • 1 główka czosnku
  • tymianek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wywar: do dużego garnka wlać wodę, dodać suszone grzyby, czosnek, chilli i gałązkę rozmarynu. W drugim garnku na oliwie zeszklić siekaną cebulę.
  • W międzyczasie na jednej patelni usmażyć grzyby na oliwie z chilli i czosnkiem. Potem zdjąć chilli i czosnek.
  • W garnku gdzie się zeszkliła cebula, na dużym ogniu dodać ryż i mieszać dobrze przez jedną minutę. Dodać białe wino, mieszać i czekać aż alkohol odparuje.
  • Podlewać cały czas risotto bulionem grzybowym (wywarem) i cały czas mieszać, aż będzie al dente.
  • Gdy ryż będzie gotowy wyłączyć palnik, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać zimne masło, smażone grzyby i parmezan.
  • Jeżeli konsystencja risotta będzie za bardzo kleista to dodać trochę więcej wywaru, żeby było bardziej kremowe.
  • Podawać udekorowane świeżym tymiankiem.