Risotto podlewane grzybowym bulionem od Matteo Brunetti

Risotto podlewane grzybowym bulionem od Matteo Brunetti

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Świeże grzyby i lokalne produkty to niezbędne składniki tradycyjnego, włoskiego risotto.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mateo Brunetti - finalista programu Masterchef, podczas poznańskiego spotkania w ramach Elica RoadShow zdradził nam swój przepis na fantastyczne włoskie risotto z grzybami. Próbowaliśmy i szczerze polecamy.

Składniki

  • Wywar:

  • woda

  • 140 g w suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)

  • 1 główka czosnku

  • rozmaryn świeży

  • 1 cebula

  •  

  • Ryż:

  • butelka białego wina wytrawnego

  • 400 g ryżu carnaroli lub arborio (ok. 50 g na osobę)

  • 80 g masła

  • 1 cebula biała

  • parmezan

  • sol, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • 4-6 główek grzybów portobello

  • 2 papryczki chili

  • 1 główka czosnku

  • tymianek do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wywar: do dużego garnka wlać wodę, dodać suszone grzyby, czosnek, chilli i gałązkę rozmarynu. W drugim garnku na oliwie zeszklić siekaną cebulę.

  • W międzyczasie na jednej patelni usmażyć grzyby na oliwie z chilli i czosnkiem. Potem zdjąć chilli i czosnek.

  • W garnku gdzie się zeszkliła cebula, na dużym ogniu dodać ryż i mieszać dobrze przez jedną minutę. Dodać białe wino, mieszać i czekać aż alkohol odparuje.

  • Podlewać cały czas risotto bulionem grzybowym (wywarem) i cały czas mieszać, aż będzie al dente.

  • Gdy ryż będzie gotowy wyłączyć palnik, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać zimne masło, smażone grzyby i parmezan.

  • Jeżeli konsystencja risotta będzie za bardzo kleista to dodać trochę więcej wywaru, żeby było bardziej kremowe.

  • Podawać udekorowane świeżym tymiankiem.

Matteo BrunettiMateo Brunetti

Finalista 6. edycji Masterchef. Włoch z urodzenia, ale z polskim, romantycznym sercem. Kucharz amator, który swoją miłość do gotowania pielęgnuje i rozwija od dziecięcych lat. Jak na prawdziwego Włocha przystało – makaron to baza wielu propozycji kulinarnych, ale jego umiejętności, wykraczają daleko poza tradycyjne smaki mieszkańców słonecznej Italii. Wielokrotnie dał temu dowód zaskakując jurorów i zaskarbiając sobie tym sympatię widzów popularnego programu. Finalnie znalazł się w najlepszej czwórce uczestników.

Ocena: 3,5