Rabarbar: dodatek do dań mięsnych - rady Agaty Wojdy

2018-05-17 16:56

Rabarbar ze swoim kwaskowatym smakiem idealnie pasuje do  dań mięsnych, szczególnie przygotowanych z mięs czerwonych  lub mało wyrazistego drobiu, którego smak podkręci. Jak wykorzystać rabarbar do przygotowania dań mięsnych - zrazów i nie tylko - radzi Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto i gwiazda programu kulinarnego Smaki Agaty.

Rabarbar: dodatek do dań mięsnych - rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Rabarbar doskonale nadaje się jako składnik mięsnych  dań  -  delikatnie łamie smak, orzeźwia.

Rabarbar można wykorzystać jako element  farszu w zrazach zawijanych  - wołowych  lub wieprzowych. Z powodzeniem zastąpi  ogórek kiszony. Taki zabieg  to wiosenne odświeżenie tej dość ciężkiej potrawy.

Rabarbar możemy dodać do sosu na dwa sposoby. Na pewno koniecznie należy  a go obrać i pokroić w 2 cm kawałki. Jeśli chcemy mieć rabarbarowy posmak, to dusimy całość razem z mięsem i tuż po odparowaniu  i zagęszczeniu się sosu, całość dokładnie zmiksujmy.

Jeśli mamy ochotę, aby rabarbar znalazł się w sosie w kawałkach, to warto dorzucić go na ostatnie 10 minut. Zmięknie, ale się nie rozgotuje  i będzie lekko chrupał.

Dobrym dodatkiem do rabarbarowych połączeń jest chrzan, borówki, ugotowane młode buraki razem z ćwikłą, śmietana i musztarda typu Dijon.

Przygotowując klasyczne zrazy z ogórkiem można w sezonie na rabarbar przygotować do nich dodatek w postaci konfitury z rabarbaru  np. z truskawką i świeżo startym imbirem. Poddusić na oddzielnej patelni w zredukowanym cukrowym syropie, doprawić na lekko pikantnie ostrą papryką i podać jako łamacz smaku do cięższych duszonych mięs lub piersi kurczaka.