Najlepsze polędwiczki wieprzowe w sosie - rady Agaty Wojdy

2017-11-14 14:44

Polędwiczki w sosie to danie wykwintne, ale też bardzo łatwe do przygotowania - szczególnie jeśli oprócz podczas przygotowania dania z naszego przepisu skorzystacie z rad Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy  kulinarnego programu Smaki Agaty.

Najlepsze polędwiczki wieprzowe w sosie - rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne i soczyste - idealne na uroczysty obiad. Warto jego smak podkręcić odpowiednio przygotowanym sosem

Polędwiczki wieprzowe to proste i bardzo smaczne mięso,  które idealnie nadaje się na szybki obiad.

Do polędwiczek, oprócz czystego sosu musztardowego, można przygotować dowolny grzybowy sos doprawiony śmietaną i łyżeczką gruboziarnistej musztardy: pieczarkowy, kurkowy lub borowikowy.

Chcąc mieć szybki i pyszny obiad mięso należy tylko posolić, posmarować cienką warstwą miodu i obtoczyć w grubo mielonym pieprzu, a potem zrumienić z wszystkich stron na dobrze rozgrzanych 3 łyżkach oleju.

Następnie mięso należy pokroić na grube kawałki - kotlety

Pokrojone kawałki zatapiamy w gorącym gotowym sosie na  maksymalnie 5 minut, czyli na tyle aby doszły.

Dorzucamy siekany koper i podajemy na właśnie wyjętych z wody szerokich wstążkach makaronu. Można też podać polędwiczki z puree ziemniaczanym przygotowanym z masłem lub gęstą śmietaną.