Kapsalon - jak go udoskonalić? Rady Agaty Wojdy

2018-03-13 10:04

Kapsalon to popularne holenderskie danie, które podbiło i polskie podniebienia. Jak zwykłego kurczaka z frytkami (nietypowo podanego) zmienić w oryginalne danie radzi Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto i gwiazda kulinarnego programu Smaki Agaty!  Poznaj  najprostszy przepis na kapsalon i naucz się go modyfikować! Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food

Kapsalon - jak go udoskonalić? Rady Agaty Wojdy
Autor: Shutterstock Kapsalon to potrawa, którą można poddać wielu modyfikacjom - z korzyścią dla jej smaku. Wystarczy skorzystać z rad Agaty Wojdy.

Kapsalon niekoniecznie musimy przygotować z kurczakiem. Wiem, kurczak jest niedrogi i łatwy w przyrządzeniu, ale warto do przygotowania kapsalonu skorzystać z innych rodzajów mięsa. Jeśli zamiast  wędlin pieczemy mięso  - to  jego kawałki możemy użyć do przygotowania tego dania.

Wypiekamy tradycyjnie schab karkowy lub jagnięcą łopatkę w dużym kawałku doprawioną  czosnkiem, papryką suszoną, mieszanką orientalnych ziół. Kroimy dopiero, gdy mięso jest już zimne i tak jak kebab, czyli na bardzo cienkie plastry.

Oryginalnie składnikiem kapsalonu  są frytki, ale spróbujmy przygotować to danie z pieczonymi ziemniakami, bez używania frytkownicy. Podgotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę, którą delikatnie mieszamy z papryką, oliwą, rozmarynem i solą morską. Rumienimy na złoto w nagrzanym do 200ºC piekarniku, przez 20 minut.

Dodajemy mięso i ser typu gouda, ementaler, gruyere, czyli te z zawyżoną ilością tłuszczu. Możemy zmienić ten ser na owczy typu feta lub bryndza - szczególnie gdy  do przygotowania dania użylismy jagnięciny.

Doskonałym dodatkiem jest dołożenie łyżki gotowego ajwaru czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana.  

Sos jogurtowy doprawiamy kuminem (nie mylić z kminkiem), drobno posiekaną czerwoną cebulą i świeżo wciśniętym ząbkiem czosnku. Furorę w takich sosach robi dodatek świeżej mięty - ułatwia trawienie i podkręca smak.

U mnie wśród kawałków mięsa pojawi się dodatek marynowanej, zielonej papryczki jalapegno.