Czerwona kapusta z żurawiną, czarnuszką i płatkami papryki: przepis z programu Smaki Agaty [WIDEO]

Czerwona kapusta z żurawiną, czarnuszką i płatkami papryki: przepis z programu Smaki Agaty [WIDEO]

Czerwona kapusta z żurawiną, czarnuszką i płatkami papryki  to  danie wyraziste w smaku, pyszne i prawdziwa witaminowa bomba.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Czerwona kapusta z żurawiną, czarnuszką i płatkami papryki to przepis Agaty Wojdy z programu Smaki Agaty, który emitowany jest  na antenie NOWA TV. Czerwona kapusta jest  bardzo smaczna, dekoracyjna i zdrowa. Warto na stałe wprowadzić ją do swojego jadłospisu  - oto jedna z propozycji podania tego warzywa.

Składniki

  • 1/2 główki niedużej czerwonej kapusty

  • 100 g mrożonej lub świeżej żurawiny

  • 4 łyżki oliwy

  • 80 ml octu jabłkowego

  • sól, pieprz

  • 1 łyżeczka płatków suszonej papryki

  • 1 łyżeczka czarnuszki

  • 2 średnie cebule

  • 150 ml oleju słonecznikowego

  • 2 czubate łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy kapustę i zalewamy octem. Przez maksymalnie 15 minut dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Lekko solimy.

  • Cebulę siekamy najdrobniej, jak potrafimy, i prażymy na złoto w głębokim oleju. Wystarczy wziąć niedużą patelnię, zadbać o dobrą głębokość oleju i pilnując, aby równomiernie się smażyła, przerzucić we właściwym momencie na sito.

  • Do nowego garnuszka wlewamy 100 ml wody, wsypujemy 100 g cukru i na małym ogniu redukujemy na gęsty syrop. Dorzucamy żurawinę, podkręcamy ogień i 5 - 10 minut smażymy. Warto zatrzymać w momencie, gdy część owoców jest jeszcze w całości.

  • Zawartość garnuszka z zurawiną dorzucamy do ciepłej kapusty, doprawiamy papryką i czarnuszką.

  • Solimy, pieprzymy a tuż przed podaniem do mięsa łączymy z chrupiącą cebulką.

  • Przy esencjonalnych mięsach jesienno - zimowych doskonałym uzupełnieniem dania jest kleks kwaśnej śmietany. Gęstą 36% łączymy z sokiem z cytryny, lekko możemy posolić. Kleksem wykańczamy gotowy talerz.  

Ocena: 5