Krem z kalarepki, marchewki z musem awokado i wędzonym łososiem: przepis Agaty Wojdy

2021-03-29
Krem z kalarepki, marchewki z musem awokado i wędzonym łososiem: przepis Agaty Wojdy
Autor: Leszek Molski Krem z kalarepki  i marchewki z musem z awokado i wędzonym łososiem to  może być prawdziwy  hit letnich  imprez.
łatwy
30 min
4

Zupa z młodych warzyw to idealne danie na wiosenny i letni lunch. Warto wykorzystać młodą kalarepkę - pyszną i zdrową. Gdy jeszcze połączymy ją z niekonwencjonalnymi dodatkami - stworzymy danie niebanalne! Takie jak zupa z przepisu  agaty Wojdy, szefowej kuchni  hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty!

 

SKŁADNIKI

  • 2 średnie kalarepki
  • 2 młode marchewka
  • bulionu warzywny ugotowany na młodej włoszczyźnie
  • 1 topiony śmietanowy serek typu Hochland
  • sól, cukier
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1 czubata łyżka masła
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • Mus z awokado
  • 1 dojrzałe awokado najlepiej Hass
  • wasabi do smaku
  • 1/2 cytryny
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • Dodatki do serwowania: 1 opakowanie paluszków krabowych, marynowany imbir do sushi, marynowana rzepa daikon.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone w cienkie plasterki kalarepki i marchewkę podduszamy na maśle przez 5 minut. Zalewamy ciepłym bulionem, pilnując, aby tylko przykrywał warzywa, odrobinę solimy i słodzimy, gotujemy do całkowitej miękkości.
  • Miksujemy dodając gałkę, sok z cytryny, doprawiając solą. Na koniec dokładamy ser, a gdy zupa jest  już gładka, kremowa i nie wymaga już blendowania – skórkę otartą z cytryny.
  • Przygotowujemy mus z awokado: w wysokim naczyniu miksujemy awokado, doprawiając je wasabi, sokiem z ½ cytryny i solą. Możemy dodać 2 łyżki oleju rzepakowego.
  • Do misce nakładamy gałkę musu, dolewamy zupę, posypujemy np. chrupiącymi kawałkami zamarynowanej japońskiej rzepy, wędzonym łososiem lub paluszkami krabowymi z marynowanym imbirem do sushi.