Szczupak pieczony z selerem i żurawiną: przepis Janusza Palikota

Szczupak pieczony z selerem i żurawiną: przepis Janusza Palikota

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ze szczupaka można przyrządzać proste, a przy tym bardzo smaczne dania

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Janusz Palikot w kuchni czuje się równie dobrze jak na politycznych salonach. Udało nam się poznać przepis jego autorstwa na przygotowanie szczupaka  - z dodatkiem selera i świeżych owoców żurawiny.

Składniki

  • szczupak

  • sól

  • cukier puder

  • bulwa selera

  • oliwa z oliwek

  • sok z cytryny

  • wywar warzywny

  • świeże owoce żurawiny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę filetujemy, nacieramy solą i odrobiną cukru pudru. Tak własnie marynują ryby w Japonii. Zostawiamy szczupaka w lodowce na dzień.

  • Kroimy bulwę selera w kostkę, polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na godzinę.

  • Po godzinie wkładamy rybę do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, lekko podlewamy wywarem warzywnym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. 

  • W tym czasie łączymy seler z dojrzałymi owocami żurawiny. Rybę podajemy na selerze z żurawiną. Całość można podlać oliwą. 

Ocena: 0