Pstrąg z migdałami: przepis na Wigilię i nie tylko

Pstrąg z migdałami: przepis na Wigilię i nie tylko

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pstrąg obłożony chrupiącymi płatkami migdałowymi zachwyci gości podczas świąt czy innej, dowolnie wybranej okazji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pstrąg ma smaczne, chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Zasmakuje gościom podczas Wigilii, Bożego Narodzenia czy innych okazji. Podajemy przepis na pysznego pstrąga pieczonego z migdałami.

Składniki

  • 1 lub pół całego pstrąga na osobę (zależy od wielkości ryby i apetytu, tuszka pstrąga waży ok. 30 dag)
  • 5 dag płatków migdałów
  • na jednego pstrąga sok z 1/4 cytryny
  • 2łyżeczki masła na pstrąga + 2 dodatkowe
  • 2 łyżki startych orzechów włoskich i cały orzech do dekoracji
  • łyżka rodzynków
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • plasterek cytryny do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pstrąga dokładnie umyj i osusz.

  • Skrop sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, oprósz solą i pieprzem, wsyp do wnętrza połowę pietruszki i włóż łyżeczkę masła

  • Namocz rodzynki w przegotowanej gorącej wodzie.

  • Na folii ułóż rybę, położyć na niej drugą łyżeczkę masła.

  • Odcedzić rodzynki i posypać nimi rybę

  • Zawinąć szczelnie folię, wstawić rybę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 20-25 minut

  • W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałe masło, uprażyć na nim płatki migdałów i orzechy do lekkiego zrumienienia.

  • Przed podaniem polać rybę sosem maślanym z migdałami udekorować plasterkiem cytryny oraz orzechami.

  •  

  •