Śliwki na przetwory: jakie gatunki? Różne odmiany śliwek

Śliwki na przetwory: jakie gatunki? Różne odmiany śliwek

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śliwki - owoce idealne na przetwory

Gdy sezon śliwkowy w pełni, warto pomyśleć o przygotowaniu domowych przetworów z tych owoców. Jak wybierać śliwki na przetwory? Sprawdź, co warto wiedzieć o różnych odmianach śliwek.

Śliwki to owoce, z których zrobić można niemalże każdy rodzaj przetworów: od słodkich kompotów po aromatyczne alkohole. Można je również marynować, ususzyć, uwędzić lub zamrozić. Warto jednak wcześniej wiedzieć, który gatunek jest najlepszy na przetwory.

  • Najpopularniejsza odmiana śliwki to węgierka. Doskonale nadaje się na powidła, dżemy, pikle. Z węgierek robi się również wina, nalewki i znaną wszystkim na świecie śliwowicę. Węgierka zwykła i węgierka dąbrowicka nadaje się również do wędzenia czy suszenia. Do marynowania najlepsze są późniejsze odmiany węgierki, np. korzenna.

  • Mirabelki - są wspaniałym materiałem na przetwory, szczególnie dżemy, konfitury i marmolady. Można z nich przyrządzić także nalewkę.

  • Renklody – o delikatnym smaku idealnie nadają się na kompoty, dżemy, można je również zamrozić.

  • Stanley – duże śliwki nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na kompoty, dżemy, powidła czy susz.

Ocena: 0