Śledzie w warzywach z grzybami

Śledzie w warzywach z grzybami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie świetnie smakują w duecie z grzybami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Wypróbuj przepis na śledzie w warzywach z grzybami, miękkie, aromatyczne, rozpływają się w ustach! Śledzie z grzybami będą świetną przekąską na wszelkiego rodzaju imprezy - od imienin po sylwestra, a także warto je przygotować na wigilię. Oto przepis na znakomite śledzie w warzywach z grzybami. 

Składniki

  • 10-12 śledzi matiasów
  • kilka grzybów suszonych
  • 1/2 lub cały słoiczek musztardy
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 1 por
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarnach

Przygotowanie krok po kroku:


  • Seler, pietruszkę i marchew ucieramy na tarce o grubych otworach.

  • Cebulę i por kroimy na krążki. Całość podsmażamy: najpierw cebulę i por, potem resztę, dolewamy trochę wody i dusimy.

  • Podczas duszenia dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, a następnie 1/2 lub cały słoiczek musztardy. Mieszamy i dusimy jeszcze trochę, doprawiamy solą i curry (jeśli jest to konieczne).

  • Dodajemy wcześniej wymoczone i pokrojone w paseczki grzyby suszone (ilość według uznania). Mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

  • Podczas duszenia lub nieco wcześniej przygotowujemy matiasy mocząc je w mleku (wtedy stają się miękkie i nie są tak słone).

  • Po odcedzeniu kroimy rybę w dzwonka i dodajemy do przestudzonych warzyw. Całość mieszamy, wkładamy do słoików i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.