Śledzie matjasy w pomidorach

Śledzie matjasy w pomidorach

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie matjasy w pomidorach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić smaczne śledzie w pomidorach? Wypróbuj przepis na matjasy w kształcie ślimaków w smacznym sosie pomidorowym. Możesz serwować je jako przekąskę na imprezach lub przygotować na stół wigilijny. 

Składniki

  • 1 kg śledzi matjasów
  • 70 dag cebuli
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sok z cytryny
  • natka pietruszka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w talarki, wrzucić na patelnię z gorącym olejem i zeszklić. Dodać ziele angielskie i liść laurowy.

  • Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.

  • Śledzie zawinąć w ślimaki, spiąć używając wykałaczek. Ułożyć je na półmisku i zalać przestudzonym sosem pomidorowym.

  • Skropić sokiem z cytryny, udekorować natką pietruszki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.