Gatunki i rodzaje śledzi: jaki śledź do czego?

Gatunki i rodzaje śledzi: jaki śledź do czego?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie marynowane są na tyle lubiane w Polsce, że goszczą często na wigilijnym stole

Jakie śledzie kupić do marynaty, a jakie do śledzia po japońsku? Jakie nadają się do smażenia, a jakie do jedzenia bezpośrednio? Nie wiesz, jakie śledzie nadają się do konkretnych potraw, które chcesz przyrządzić? Mówimy, jakie są rodzaje śledzi na rynku i jakie wybierać do konkretnych zastosowań.

Polecamy przepis na: Śledzia w cieście

Godzien wypróbowania okaże się również: Tatar ze śledzia

Śledzie są zdrowe, łatwo dostępne i mają cenę konkurencyjną w stosunku do innych ryb. W kuchni polskiej są też niezwykle popularne i stanowią tradycyjne danie na Wigilię oraz bardzo często odgrywają rolę przystawek na wszelkiego rodzaju przyjęciach. 

Zobacz też >>> Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Jakie śledzie można kupić?

Sklepy rybne oferują następujące rodzaje śledzi:

  • Śledzie surowe - rzadkość, nadają się przede wszystkim do smażenia. Nie są jednak zbyt popularne, bo im dalej od morza, tym trudniej kupić ryby niepokalanie świeże, a poza tym śledź surowy jest rybą dość ościstą i tylko część ości ginie podczas smażenia czy pieczenia.

  • Śledzie solone - ryby bez głowy i wypatroszone całe są konserwowane w mocnej solance. Zanim będą nadawały się do spożycia, wymagają moczenia oraz usunięcia skóry i kręgosłupa. Dopiero tak uzyskane filety można użyć do przyrządzania śledzi w oleju, sałatek śledziowych oraz śledzi marynowanych. Sporo roboty, ale są osoby, które uważają, że ten rodzaj śledzi jest smaczniejszy od popularnych matiasów i  zawiera mniej od nich konserwantów (co akurat jest prawdą).

  • Matiasy, matjasy - śledzie filetowane, bez skóry, konserwowane mniej stężoną solanką (16%). Nadają się do jedzenia po krótkim moczeniu (1-2 godziny, czasem mniej - w zależności od upodobań kulinarnych). Sprzedawane na wagę albo paczkowane na tackach. W pierwszym przypadku nie bardzo możemy sprawdzić, czy do ich konserwowania zostało użyte cokolwiek poza solą. W drugim przypadku zalecamy uważną lekturę składu na opakowaniu, bo wiele z tych produktów to śledzie konserwowane nie tylko solą, ale też octem. Oprócz tego często dodawane są do śledzi inne substancje konserwujące - oczywiście większości z nich pozbywamy się, mocząc śledzie. Jednak ocet użyty do konserwowania śledzi zmienia nie tylko ich konsystencję (stają się one jaśniejsze i twardsze), ale też smak.

  • Uliki - mniejsza i bardziej tłusta wersja matiasów - rzadziej dostępne i przeważnie w formie marynowanej, a nie tylko solonej.

  • Śledzie marynowane - zazwyczaj to filety śledziowe mające formę matiasów, ale konserwowane w zalewie octowej z rozmaitymi dodatkami.

  • Śledzie wędzone - filetowane, ze skórą lub bez - najpierw zanurzone w solance lub posypane solą, następnie wędzone na zimno.

  • Piklingi - śledzie wędzone w całości - ze skórą i głową, oraz z ośćmi.

Zobacz też >>> Jak rozpoznać dobrego śledzia?

Jakie śledzie do czego?

  • Śledzie surowe nadają się do smażenia a także pieczenia w piekarniku i gotowania na parze.

  • Śledzie solone - do wszelkich sałatek, na przystawki, a także do smażenia.

  • Matiasy - do przyrządzania w oleju, oliwie, occie, do sałatek, do podawania w śmietanie jako danie obiadowe, a także do smażenia po panierowaniu.

  • Uliki - zastosowanie jak matiasów - poza smażeniem.

  • Śledzie wędzone i piklingi - do jedzenia z pieczywem, przygotowywania past śledziowych i do sałatek.

Ocena: 3,7