Smażone skrzydełka kurczaka: prosty przepis na danie z frytkownicy

Smażone skrzydełka kurczaka: prosty przepis na danie z frytkownicy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Skrzydełka z frytkownicy to jedno z najszybszych dań, jakie można z nich wyczarować!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szukasz przepisu na proste i szybkie danie z kurczaka? Spróbuj skrzydełek z kurczaka na ostro! Zamiast piec skrzydełka w piekarniku, możesz usmażyć je we frytkownicy - będą gotowe w 10 minut. Dziecinne proste w przygotowaniu i do tego pyszne.

Składniki

  • 500 g skrzydełek kurczaka w temperaturze pokojowej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • 1 łyżeczka zmielonego kminku

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • sól

  • 100 ml słodkiego sosu chili

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mieszamy czosnek z imbirem, kminkiem, dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i odrobiną soli. Nacieramy skrzydełka ziołami. Warto mięso przygotować kilka godzin przed smażeniem i odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

  • Rozgrzewamy frytkownicę do 180 stopni. Gdy frytkownica będzie nagrzana, ustawiamy zegar na 10-12 minut i umieszczamy w koszyczku skrzydełka. Jeżeli są dość duże, warto smażyć je partiami. Wyjmujemy, gdy skórka kurczaka uzyska złoty kolor.

  • Skrzydełka podajemy z sosem chili jako przekąskę. Z surówką i pieczywem sprawdzą się jako danie obiadowe.

Ocena: 3,7