Pieczony ser camembert z ziołami i orzechami - błyskawiczna przekąska dla gości

Pieczony ser camembert z ziołami i orzechami - błyskawiczna przekąska dla gości

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczony ser camembert z ziołami i orzechami - błyskawiczna przekąska dla gości

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony camembert to doskonała i przekąska, gdy przychodzą goście. Podajemy taki ser na stół, goście się zajadają a my kończymy danie główne albo pyszną sałatkę. Niektóre sery są sprzedawane w specjalnych drewnianych koszyczkach, w papierze pergaminowym, który można zapiekać.  Jeśli ser pieczemy na grillu - pakujemy go w folię. Taka serowa uczta jest świetnym preludium do wspólnego ucztowania.

Składniki

  • 1 lub 2 okrągłe sery typu camembert (w zależności od liczby gości)

  • świeże (lub suszone) zioła: rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia

  • 1 op. mieszanki różnych orzechów

  • bagietka lub chlebki typu pita

  • główka czosnku

  • kilka łyżek miodu lub powideł żurawinowych

  • folia aluminiowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Główkę czosnku przekrawamy na pół. Obie połówki wkładamy do piekarnika częścią nieobraną do spodu.

  • Ser otwieramy nacinamy na krzyż, dorzucamy do niego zioła, kilka orzechów, opakowanie z powrotem zamykamy, jeśli jest przystosowane do pieczenia albo przekładamy do żaroodpornego naczynia. Jeśli pieczemy na grillu - wszystkie składniki pakujemy w folię aluminiową.

  • Ser, czosnek orzechy i resztę ziół pieczemy w piekarniku w temperaturze  ok. 120-130 stopni Celsjusza ok. 8-10 min.  

  • Wszystko razem podajemy na stół razem z bagietką, miodem lub konfiturami. Upieczony czosnek rozsmarowuje się na kawałkach bagietek, dodaje zioła. Ser wyjada się ze wspólnego naczynia za pomocą kawałków bagietek, które dodatkowo można maczać w miodzie i przegryzać orzechami.