Uwodzicielski sernik straciatella z wiśniami

Uwodzicielski sernik straciatella z wiśniami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik straciatella z wiśniami - pyszne i efektowne  połączenie smaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Uwodzicielski sernik straciatella to cudowna kombinacja smaków - delikatna masa serowa, kwaskowe wiśnie i kawałki czekolady w jednym. Ta kompozycja uwiedzie nie tylko sernikowych łasuchów.

Składniki

  • SPÓD:

  • 120 g biszkoptów

  • 70 g masła

  • 1 łyżka kakao

  • SERNIK:

  • 500 g twarogu zmielonego

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

  • 1/2 szklanki cukru

  • 3 jajka

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 1 budyń śmietankowy

  • 100 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Biszkopty zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z kakao i dodać miękkie masło. Wszystko razem rozetrzeć i wylepić dno formy o średnicy 19 cm. Odstawić w chłodne miejsce.

  • Wiśnie wydrylować, odsączyć z nadmiaru soku na sicie. Obtoczyć je w mące ziemniaczanej.

  • Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej lub posiekać nożem. Jajka zmiksować z oboma rodzajami cukru, na puszysta masę. Dodawać partiami zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z masą sernikową. Na końcu delikatnie wmieszać czekoladę.

  • Na schłodzony, czekoladowy spód wyłożyć wiśnie, zalać je masą sernikową.

  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około 60 min. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, a potem wstawić do lodówki.

  • Wierzch sernika można pokryć polewą czekoladową z  tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej z łyżką śmietanki kremówki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8