Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko: wyśmienity deser

Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko: wyśmienity deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wyśmienity deser z twarożku, maku z dodatkiem porzeczek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Twarogowa zapiekanka z makiem na słodko to wyśmienity deser. Łatwo go przygotować. Wszystkie składniki są ogólnodostępne. Efekt jest oszałamiający. 

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 20 g masła śmietankowego, stopionego

  • 1 jajko

  • 1 łyżka maku niebieskiego

  • 1 szczypta soli

  • masło i kasza manna do przygotowania foremki

  • ewentualnie świeże porzeczki lub dżem z nich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie przecedzić na gęstym sitku.

  • Zmiksować twaróg z dodatkiem kaszy manny, cukru, jajka i stopionego masła. Masa powinna być jednorodna.

  • Dodać mak i wymieszać.

  • Foremkę do sufletów lub inną żaroodporną posmarować masłem i wysypać kasza manną. Do foremki przełożyć masę serową.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec 30-35 minut.

  • Zapiekankę wyjąć z piekarnika i przestudzić.

  • Podawać ze świeżymi porzeczkami lub dżemem z czerwonej porzeczki.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5