Tradycyjny sernik wielkanocny - sprawdzony przepis

Tradycyjny sernik wielkanocny - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Do ozdoby tradycyjnego sernika wielkanocnego możesz użyć mrożonych owoców.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Tradycyjny sernik wielkanocny to deser, który z pewnością zachwyci wszystkich przy rodzinnym stole. Sprawdź, jak zrobić ciasto, które będzie smaczną ozdobą świątecznej uczty.

Składniki

  • 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)

  • 1 budyń waniliowy

  • 6 dużych jaj (jedno zostawić do polewy)

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 3 łyżki orzechów laskowych lub włoskich

  • 3 łyżki migdałów

  • 3 łyżki rodzynek

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej

  • płatki migdałów do przybrania

  • masło do posmarowania formy

  • 4 łyżki kakao (do polewy)

  • 2 łyżki masła (do polewy)

  • 3-4 łyżki cukru (do polewy)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kolejno miksujemy składniki - po jednym jajku (jedno zostawiamy do polewy), porcji cukru pudru i sera, aż do wyczerpania składników.

  • Dodajemy budyń, wcześniej uprażone na patelni orzechy oraz namoczone i odsączone rodzynki.

  • Tortownicę smarujemy masłem i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 45 minut.

  • W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy cukier i kakao.

  • Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajko ciągle mieszając.

  • Sernik studzimy, polewamy polewą, obsypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.

Ocena: 3,5