Sernik z bezą orzechową według Ewy Wachowicz - idealny na uroczystości!
Przepis na sernik z bezą orzechową Ewy Wachowicz - delikatna masa serowa na kruchym cieście, z bezową pierzynką. Puszysty, kremowy i wilgotny, a do tego zniewalający słodkością. Sernik z bezą orzechową według przepisu Ewy Wachowicz to podwójny rarytas dla podniebienia. Koniecznie wypróbuj!
Chrupiące kruche ciasto orzechowe na spodzie, delikatna i kremowa masa serowa w środku, a na wierzchu kolejna chrupiąca warstwa - beza z orzechami. Ten sernik urzeka smakiem, konsystencją i tymi warstwami chrupkości, polecamy go na co dzień i od święta.
Polecamy też inne przepisy na serniki:
Sernik z masą makową - przepis na prosty seromakowiec
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Sernik kokosowy - łatwy przepis na sernik z kokosową bezą
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 1 jajo
- Masa serowa:
- 1,20 kg sera zmielonego
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 jaja
- 4 żółtka
- Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 100 g mąki pszennej wymieszaj z 50 g: cukru pudru, mielonych orzechów i masła. Dodaj 1 żółtko, 1 całe jajko i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Zagnieć ciasto i wyłóż na tortownicę o średnicy 24 cm. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Do białego sera dodaj cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, 1 żółtko i 2 jajka. Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj śmietankę i mleko i miksuj jeszcze ok. 1,5 minuty.
- Wylej masę serową na podpieczony spód i piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 100 g cukru pudru i dalej ubijaj. Na koniec dodaj 100 g mielonych orzechów i łyżkę mąki i delikatnie wymieszaj, żeby piana nie opadła.
- Wyłóż bezę na ciasto, wyrównaj. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce najlepiej przez całą noc.