Sernik truskawkowy na zimno na biszkoptach

Sernik truskawkowy na zimno na biszkoptach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik truskawkowy na zimno

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ten sernik truskawkowy na zimno jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ma piękny różowiutki kolor i kremową konsystencję.

Składniki

  • 50 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego

  • 25 g truskawek

  • 1 op galaretki truskawkowej

  • 1 duża śmietana kremówka

  • 1 cukier wanilinowy

  • 10 g cukru

  • pół cytryny

  • 30 g biszkoptów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu, ale użyć o połowę mniej wody. Przestudzić, ale nie dopuścić do stężenia.

  • Ser zmielić i utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz 2/3 op. śmietany.

  • Truskawki opłukać, odszypułkować, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z połowy cytryny wymieszać z przestudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą.

  • Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.