Sernik świąteczny w kruchym cieście

Sernik świąteczny w kruchym cieście

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sernik w kruchym cieście warto jeszcze polukrować i udekorować

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sernik to klasyka ciast świątecznych - i klasyka w polskiej kuchni. Tym razem prezentujemy stary i sprawdzony przepis na sernik w cieście kruchym. Warto go przygotować, bo świetnie się prezentuje i znakomicie smakuje.

 

Składniki

  • Ciasto kruche
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 7 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • Masa serowa:
  • 05 kg zmielonego białego sera,
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • 12 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag skórki pomarańczowej
  • 1/4 laski wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z przygotowanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić je w lodówce.

  • Podzielić na 2 częsci i wywałkowac z nich 2 krążki wielkości tortownicy 

  • Jednym wyłożyć dno blaszki i podpiec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. 

  • Przygotować masę na sernik: utrzeć masło mikserem dodając do niego po jednym żółtku, cukier, twaróg i mąkę ziemniaczaną. Ubijać na wolnych obrotach 10 minut.

  • Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz ziarenka wanili z laski. 

  • Ubić białka na pianę i wmieszać do masy serowej - łyżką lub szpatułką. 

  • Na upieczone ciasto wyłożyć masę serową i przykryć ją drugim krążkiem ciasta. Ciasto ponakłuwać, by nie wstało.

  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. godziny uważając by zbytnio nie zrumienić ciasta kruchego.

  • Po ostygnięciu polukrować i ozdobić sernik. Można go tez posypać cukrem pudrem z wanilią.