Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście - sprawdzony przepis

2021-03-29
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Sernik na kruchym cieście warto jeszcze polukrować i udekorować
średni
60 min
4

Sernik to klasyka ciast świątecznych - i klasyka w polskiej kuchni. Tym razem prezentujemy sprawdzony przepis na sernik z mlekiem w proszku, na kruchym cieście. Warto go przygotować, bo świetnie się prezentuje i znakomicie smakuje.

SKŁADNIKI

  • Kruchy spód:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę.
  • Szybko zagnieść ciasto i wylepić nim dno blaszki 25 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Ciasto schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15 minut.
  • W tym czasie można przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Żółtka przełożyć do misy miksera i razem z cukrem utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy i przesiane mleko w proszku. Wlać śmietankę kremówkę, a na końcu w kilku turach wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek - bez użycia miksera, szpatułką.
  • Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po czym zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.
  • Śmietankę kremówkę dobrze podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Czekolady połamać i wrzucić do dwóch miseczek. Zalać po połowie gorącą śmietanką i dokładnie połączyć. Przestudzonymi czekoladami polać wierzch sernika.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Więcej przepisów na serniki znajdziesz w galerii