Sernik orzechowy na święta - przepis Anny Starmach

Sernik orzechowy na święta - przepis Anny Starmach

Autor Zdjęcia: photos.com

Pyszny sernik z orzechami i masą kajmakową będzie królem świątecznego deseru

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Na Boże Narodzenie wypróbuj sernik z orzechami według przepisu Anny Starmach, jurorki "MasterChefa", autorki programu telewizyjnego "Pyszne 25". Sernik orzechowy z masą kajmakową to prawdziwe niebo w gębie! Lekki, puszysty, cudownie słodki sernik orzechowy Anny Starmach natychmiast stanie się przebojem świątecznego stołu. Sprawdź, jak go przygotować. 

Składniki

  • Spód ciasta:
  • 100 g herbatników zwykłych lub czekoladowych
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 60 g masła
  • Masa sernikowa:
  • 800 g 3-krotnie zmielonego sera białego
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100 g roztopionej białej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki (36-procentowej)
  • Warstwa wierzchnia sernika:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej (gotowej z puszki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do przyrządzenia sernika potrzebny jest robot kuchenny. Wymieszaj w nim herbatniki, orzechy włoskie, następnie wlej roztopione masło i całość przełóż do okrągłej tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 

  • W dużej misie mieszamy kolejno ser biały z serkiem mascarpone, następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, jajka, śmietanę kremówkę i czekoladę. Całość dokładnie mieszamy mikserem.

  • Wyrobioną masę serową wlewamy do tortownicy na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni C. Studzimy przy nieco otwartych drzwiczkach piekarnika.

  • Połówki orzechów włoskich przypiekamy na patelni.

  • Na powierzchni sernika rozsmarowujemy masę kajmakową, a na nią kładziemy połówki orzechów włoskich (do dekoracji). Sernik z orzechami powinno się przechowywać w lodówce.