Sernik na zimno z serkiem mascarpone

2021-03-29
materiały prasowe Piątnica
Sernik na zimno z serkiem mascarpone: przepis Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Autor: materiały prasowe Piątnica Sernik na zimno z serka mascarpone jest delikatniejszy niż ten przygotowany z serka homogenizowanego
łatwy
90 min
4

Sernik na zimno to dla miłośników serników obowiązkowy letni przysmak. Dodatek serka mascarpone przenosi smak tego deseru na wyższy poziom delikatności. Kremowa konsystencja, subtelny smak - wypróbuj nasz przepis na sernik na zimno według przepisu Roberta Muzyczki.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 500 g serka mascarpone, np. „Piątnica”
  • 400 g śmietany 36%
  • 90 g masła
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 250 g maliny
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml gorącej wody
  • 100 g migdałów
  • 15 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • 150 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość mieszamy z rozpuszczonym masłem.
  • Czekamy ok. 0,5 h, aby masło ponownie się ściągnęło.
  • Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy i lekko ubijamy dłonią.
  • Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by ostygła.
  • 75 g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę.
  • Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną.
  • Do tortownicy na masę z ciasteczek wylewamy masę serową.
  • Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny.
  • Sernik umieszczamy w lodówce na ok. 3 h.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  • W momencie gdy zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.
materiały prasowe Piątnica