Sernik na zimno z rabarbarem

2021-05-19
Dorota Kalita-Typa
Sernik na zimno z rabarbarem
Autor: Shutterstock Sernik na zimno z rabarbarem można przygotować na spodzie z ciastek lub domowym kruchym spodzie
łatwy
25 min
4

Sernik na zimno z rabarbarem to doskonałe zakończenie letniego obiadu lub świetny pomysł na podwieczorek w gronie rodziny. Słodycz twarogu w skojarzeniu z kwaskowym rabarbarem to gwarantowany sukces. 

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 700 g dobrze zmielonego twarogu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 500 g  łodyg rabarbaru
  • 300 g cukru
  • miąższ z laski wanilii
  • 1 opakowanie biszkoptów (najlepiej podłużnych)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łodygi rabarbaru umyj i osusz. Odłóż na bok 2 całe łodygi, które posłużą do ozdobienia ciasta, a pozostałe pokrój na grube plasterki. Najlepiej będzie, jeśli będziesz używać tylko czerwonych części łodygi, które są mniej kwaśne niż te zielone.
  • Do rondla z grubym dnem wrzuć pokrojony rabarbar, zalej 0,5 szklanki wody i zasyp cukrem. Całość gotuj do czasu aż rabarbar rozgotuje się na włóknistą masę. Wówczas przetrzyj powstałą masę przez sito i ostudź.
  • Ser zmiksuj z wanilią i jogurtem, a następnie dodaj do niego przetarty rabarbar i zmiksuj ponownie.
  • Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Wystudzoną żelatynę wlewaj małym strumykiem do sera, cały czas miksując.
  • Dno tortownicy wyłóż biszkoptami, a na to wylej masę serową. Sernik wstaw do lodówki na godzinę.
  • Przygotuj galaretkę truskawkową, zmniejszają ilość wody z przepisu na opakowaniu o połowę i odstaw do wystudzenia.
  • Do rondla wlej 1 szklankę wody i zagotuj. Łodygi rabarbaru potnij na cienkie plastry za pomocą obieraczki i wrzuć do wrzątku na kilka sekund.
  • Zmiękczony rabarbar przełóż z wrzątku za pomocą widelca do wystudzonej galaretki, a następnie układaj jego pasma na serniku.
  • Na koniec ozdób boki ciasta i wstaw je ponownie do lodówki do stężenia galaretki.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Dorota Kalita-Typa