Sernik limonkowy z białą czekoladą na zimno

Sernik limonkowy z białą czekoladą na zimno

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sernik limonkowy można polać białą czekoladą lub podać go bez polewy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik limonkowy na zimno to doskonały deser na popołudnie w gronie rodziny lub przyjaciół. Do aromatycznej i gorącej herbaty pasuje jak ulał! Zobaczcie, jak go przyrządzić.

Składniki

  • Spód:

  • 220 g herbatników maślanych,

  • 100 g stopionego masła,

  • skórka starta z 1 limonki

  •  

  • Masa serowa:

  • 500 g twarogu mielonego sernikowego,

  • 200 g śmietanki kremówki (mocno schłodzonej),

  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego,

  • 100 g białej czekolady,

  • sok wyciśnięty z 6 limonek,

  • skórka starta z 3 limonek,

  • 2 czubate łyżki żelatyny

  •  

  • Polewa:

  • 100 g białej czekolady,

  • 60 g śmietanki kremówki

  •  

  • Dekoracja:

  • 200 g śmietanki kremówki (mocno schłodzonej),

  • 1 czubata łyżka cukru pudru,

  • skórka starta z 1 limonki (1 łyżka),

  • 1 limonka pokrojona w plastry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć od wyszorowania i sparzenia 7 limonek. Z 4 limonek zetrzeć skórkę, następnie z 6 wycisnąć sok. 1 łyżkę startej skórki odstawić na bok do dekoracji. Pozostałą całą 1 limonkę również odłożyć do dekoracji.

  • Żelatynę wsypać do szklanki, zalać połową wyciśniętego soku z limonki, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia.

  • Herbatniki zmielić w blenderze i przesypać do miski. Dodać stopione masło i 1 łyżkę skórki z limonki (czyli mniej więcej z 1 limonki). Całość dokładnie wymieszać tak, aby konsystencją przypominało mokry piasek. Przesypać do przygotowanej tortownicy i wylepić dno i boki do wysokości połowy tortownicy. Odstawić do lodówki.

  • 100 g czekolady posiekać, przełożyć do miski, miskę ustawić na rondelku z gotującą się niewielką ilością wody i w tzw. kąpieli wodnej roztopić czekoladę (można też roztopić ją w mikrofalówce, ale trzeba stale kontrolować jej stan i co kilkanaście sekund przemieszać łyżeczką). Miskę z czekoladą odstawić do lekkiego ostudzenia.

  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić, wkładając szklankę do większej miski z gorącą wodą albo na ok. 30 sekund do mikrofalówki. Do ciepłej, rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały sok z limonki, aby obniżyć jej temperaturę.

  • Schłodzoną śmietanę kremówkę (prosto z lodówki) ubić mikserem na sztywno.

  • Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać mleko skondensowane i stopioną czekoladę, zmiksować na gładką masę bez grudek. Miksując, wlać żelatynę rozpuszczoną w soku z limonki. Następnie dodać pozostałą skórkę startą z limonki (ok. 3 łyżki, nie wliczając tej do dekoracji) oraz ubitą śmietanę. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera, aż bita śmietana połączy się z masą serową. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

  • Po tym czasie przygotować polewę z białej czekolady: do rondelka wlać 60 g śmietanki kremówki, podgrzać do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika. Dodać 100 g połamanej na kawałki białej czekolady, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Polewą polać ciasto i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

  • Całkowicie stężały sernik wyjąć z tortownicy. Najpierw delikatnie okroić brzegi dużym nożem, ostrożnie zdjąć obręcz, następnie unosząc sernik dłonią, drugą ręką usunąć spód tortownicy i papier do pieczenia.

  • Na krótko przed podaniem udekorować sernik: 200 g schłodzonej śmietanki kremówki ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z końcówką w kształcie gwiazdy i udekorować sernik. Na koniec ozdobić odłożoną skórką z limonki i pokrojonymi na ćwiartki plasterkami pozostałej, siódmej limonki.

Ocena: 5