Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]

2021-03-29
Sernik krakowski [LATO Z RADIEM
Autor: Shutterstock Najlepszy na świecie - sernik z kratką po krakowsku
średni
60 min
4

Kultowa audycja Lato z Radiem na zakończenie swojej letniej trasy odwiedzi dawną stolicę Polski - Kraków. A co w Krakowie jest najlepszego? Oczywiście krakowski sernik. Tradycyjnie na kruchym spodzie z kratką z ciasta na wierzchu. Sernik aromatyzowany skórką pomarańczową, bogaty w rodzynki. Najlepszy, najukochańszy!

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (lub twarogu sernikowego z wiaderka)
  • 230 g cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią (lub 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji)
  • 150 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 2 białka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • Ciasto:
  • 350 g mąki tortowej
  • 60 cukru pudru
  • 170 g masła (schłodzonego)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ciasto. Zagniatamy ciasto z mąki, zimnego masła, cukru pudru, cukru z wanilią i jajek. Na godzinę odkładamy do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Teraz masa serowa. Rodzynki moczymy w wodzie. W tym czasie mikserem ubijamy miękkie masło, 150 g cukru i żółtka. Następnie dodajemy twaróg sernikowy i razem miksujemy. Oddzielnie miksujemy 8 białek, a na koniec wsypujemy resztę cukru i nadal ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę, skórkę pomarańczy i rodzynki. Całość ostrożnie mieszamy. Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na cienkie paseczki i układamy „w kratkę” na serniku. Pieczemy w temp. 170°C 60-70 minut, a pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Sernik schładzamy powoli, najlepiej pozostawiając go w piekarniku. 
  • Pora na lukier. Cukier puder przesiewamy, dodajemy białko oraz sok z cytryny i mieszamy tak, żeby nie było grudek. Smarujemy wierzch sernika i zostawiamy do zastygnięcia.