Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]

Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najlepszy na świecie - sernik z kratką po krakowsku

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kultowa audycja Lato z Radiem na zakończenie swojej letniej trasy odwiedzi dawną stolicę Polski - Kraków. A co w Krakowie jest najlepszego? Oczywiście krakowski sernik. Tradycyjnie na kruchym spodzie z kratką z ciasta na wierzchu. Sernik aromatyzowany skórką pomarańczową, bogaty w rodzynki. Najlepszy, najukochańszy!

Składniki

  • Masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (lub twarogu sernikowego z wiaderka)

  • 230 g cukru

  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią (lub 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji)

  • 150 g miękkiego masła

  • 6 jajek

  • 2 białka

  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 50 g rodzynek sułtańskich

  • Ciasto:

  • 350 g mąki tortowej

  • 60 cukru pudru

  • 170 g masła (schłodzonego)

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 białko

  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw ciasto. Zagniatamy ciasto z mąki, zimnego masła, cukru pudru, cukru z wanilią i jajek. Na godzinę odkładamy do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na foremkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Teraz masa serowa. Rodzynki moczymy w wodzie. W tym czasie mikserem ubijamy miękkie masło, 150 g cukru i żółtka. Następnie dodajemy twaróg sernikowy i razem miksujemy. Oddzielnie miksujemy 8 białek, a na koniec wsypujemy resztę cukru i nadal ubijamy na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę, skórkę pomarańczy i rodzynki. Całość ostrożnie mieszamy. Na podpieczony spód ciasta wykładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy na cienkie paseczki i układamy „w kratkę” na serniku. Pieczemy w temp. 170°C 60-70 minut, a pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Sernik schładzamy powoli, najlepiej pozostawiając go w piekarniku. 

  • Pora na lukier. Cukier puder przesiewamy, dodajemy białko oraz sok z cytryny i mieszamy tak, żeby nie było grudek. Smarujemy wierzch sernika i zostawiamy do zastygnięcia.

Ocena: 0