Serniczki lekkie jak puch: przepis na babeczki z twarogu i śmietany

Serniczki lekkie jak puch: przepis na babeczki z twarogu i śmietany

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Serniczki lekkie jak puch to przepis na pyszne babeczki z twarogu i śmietany z dodatkiem kaszy manny. Doskonałe do kawy lub herbaty. Można je podać oprószone cukrem pudrem lub z sosem owocowy. 

Składniki

  • 200 g twarogu mielonego

  • 5 łyżek śmietany 30% tł.

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 3 łyżki cukru

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego

  •  masło i mąka pszenna do przygotowania foremek

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym lub cukrem wanilinowym na puszysta masę.

  • Do masy jajeczne dodać twaróg i zmiksować.

  • Dodać kaszę manną, śmietanę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszać.

  • Foremki do babeczek lub formę na muffiny posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do foremek.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec 30 minut.

  • Serniczki ostudzić i dopiero wyjąć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4