Pyszny sernik pomarańczowy: przepis na kremowe i puszyste ciasto

Pyszny sernik pomarańczowy: przepis na kremowe i puszyste ciasto

Autor Zdjęcia: photos.com

Sernik świąteczny na kruchym spodzie 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatny, puszysty, kremowy - sernik pomarańczowy to pyszna uczta dla zmysłów. Doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dzięki dodaniu serka ricotta sernik ma jednolitą konsystencję z charakterystyczną nutą pomarańczy. Podajemy przepis na sernik pomarańczowy!

Składniki

  • kruchy spód:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 12 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • żółtko
  • masa serowa:
  • 1/2 kg ricotty
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • do dekoracji:
  • płatki migdałowe uprażone na złoto, cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw zagnieć ciasto z podanych składników, wyklej nim dno tortownicy, a potem wstaw do lodówki na pół godziny.

  • Upiecz na jasnozłoty kolor w temperaturze 190°C.

  • Pomieszaj składniki masy serowej i wyłóż na upieczony i wystudzony spód.

  • Następnie piecz całość 30-35 minut w temperaturze 190°C.

  • Po upieczeniu posyp sernik płatkami migdałowymi i oprósz cukrem.