Przepis na sernik z jabłkami i żurawiną

2021-03-29
Przepis na sernik z jabłkami i żurawiną
Autor: Shutterstock Sernik z jabłkami warto wypróbować - to kombinacja, która zadowoli zarówno miłośników szarlotki, jak i sernika
łatwy
60 min
4

Sernik to ciasto mające wiele odmian. Jesienią na pewno warto wypróbować sernik z jabłkami - szczególnie, gdy możemy dostać jabłka starych aromatycznych odmian. Żurawina jest świetnym dodatkiem do takiego sernika z owocami - udekoruje go i doda witamin.

Żurawina to źródło błonnika, witaminy C, A, B1 i B2 a nawet żelaza i magnezu. Choć w postaci surowej jest zbyt kwaśna, to można ją suszyć, kandyzować, wekować, a nawet mrozić. Jest świetnym dodatkiem do mięs i deserów. I nieodzowną częścią musli. Niektórym z nas żurawina kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, gdyż kisiel z żurawiny to jedna z charakterystycznych wigilijnych potraw – nieodłączny składnik wileńskiej Wigilii, gdzie gospodynie gotują go tak gęsty, że je się go łyżką. Zazwyczaj do sernika dodajemy rodzynki, tym razem proponujemy go z żurawiną.

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko i śmietanę wymieszać i dodać miąższ z laski wanilii. Zagotować.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na krem. Ciepłe mleko ze śmietaną dolać do kremu, wymieszać i ciągle mieszając podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzić do wrzenia.
  • Umyte, obrane ze skórki jabłka z usuniętymi gniazdami nasiennymi pokroić w plasterki.
  • Żurawinę wymieszać z sokiem pomarańczowym i dodać do pokrojonych jabłek.
  • Ser wymieszać z jajkami.
  • Dodać sok z gruszek, skórkę z cytryny, mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszać na gładką i kremową masę.
  • Dodać jabłka z żurawiną.
  • Część jabłek można zostawić do przybrania.
  • Masę serowo-jabłkową przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem.
  • Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Sernik podawać z sosem waniliowym.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe