Niskokaloryczny sernik na zimno na biszkoptowym spodzie - prosty i pyszny!

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Lekki sernik na zimno na biszkoptowym spodzie
Autor: Shutterstock Sernik na zimno w odchudzonej wersji  doskonale smakuje i  świetnie się prezentuje na świątecznym stole.
łatwy
45 min
4

Niskokaloryczny pyszny sernik z owocami. Dobry dla łasuchów walczących ze zbędnymi kilogramami. Ma niewiele tłuszczu i cukru. Na dodatek pięknie się prezentuje i świetnie smakuje.

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  Masa serowa i galaretka:
  • 3 łyżki żelatyny
  • 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 1/2 kg owoców jagodowych (mrożonka)
  • 1/4 l soku wiśniowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubij z cukrem. Pianę połącz z żółtkami, przesianą mąką i proszkiem. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem, piecz 10-15 minut w temp. 160ºC.
  • Zagotuj sok, rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny, odstaw do wystudzenia.
  • Resztę żelatyny rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, zmiksuj z serkiem homogenizowanym.
  • Masę wyłóż do tortownicy, na wystudzony biszkoptowy spód i wstaw do lodówki.
  • Mrożone owoce ułóż na wierzchu, zalej tężejącą galaretką wiśniową z soku.
miesięcznik Zdrowie