Kremowy sernik czekoladowy: bez jajek i mąki

Kremowy sernik czekoladowy: bez jajek i mąki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowy sernik czekoladowy - delikatny w konsystencji, intensywny w smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowy sernik czekoladowy bez jajek i mąki  pszennej  zasmakuje każdemu - a jeść mogą go także osoby na diecie bezglutenowej. Nie trzeba do niego wypiekać spodu, lista potrzebnych  składników jest  krótka, a produkty  łatwo dostępne - nic tylko przygotować z nich sernik!

Składniki

  • 500 g dobrego mielonego twarogu

  • 100 g śmietanki 30%

  • 200 g serka waniliowego

  • tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% - 100 g

  • 3 czubate łyżki kakao

  • łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz o i wysmaruj formę od środka masłem.

  • W rondelku umieść kakao, śmietankę, cukier puder i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, stale łyżką, aż masa zrobi się gładka i jednolita.

  • Wymieszaj twaróg mielony z serkiem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.

  • Dodaj ciepły krem czekoladowy i dobrze wymieszaj mikserem lub blenderem.

  • W piekarniku umieść naczynie wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Piecz na środkowej półce z opcją pieczenia góra/dół. Czas pieczenia to 70 minut w temperaturze 170-180 stopni.

  • Po upieczeniu sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy, obsyp wiórkami lub posypką czekoladową. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

 Sernik czekoladowy będzie bardziej aksamitny, jeśli użyjesz 250 gramów twarogu oraz 250 gramów serka mascarpone.

Ocena: 4,3