Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno

Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Porzeczkowy sernik na zimno z jogurtu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jogurtownik z czerwoną porzeczką na zimno to eleganckie ciasto na rodzinne spotkania. To prawie tort! Delikatny jogurtowy krem spotyka się z ognistą porzeczką, a godzi je pyszne maślane ciasto. Nic tylko prosić o dokładkę!

Składniki

  • 250 g miękkiego masła

  • 550 g cukru

  • 4 torebki cukru wanilinowego

  • sól

  • 5 jajek ( rozmiar M)

  • 500 g mąki

  • 2 budynie bez cukru

  • 1 opakowanie sody oczyszczonej

  • 60 ml mleka

  • 100 ml soku z cytryny

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 800 g czerwonych porzeczek

  • 500 ml soku z czerwonej porzeczki

  • 1 opakowanie żelatyny

  • 1 kg jogurtu

  • 1 łyżka startej skórki cytryny

  • 250 g śmietany 30% tł.

  • Do dekoracji: porzeczki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Utrzyj masło z 250 g cukru, 2 torebkami cukru wanilinowego i 1 szczyptą soli, aż będzie puszyste. Wmieszaj jajka, dodając je po 1. Do masy maślano-jajecznej dodaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia, dodając na przemian mleko.

  • Ułóż ciasto na dnie tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadź. Piecz w rozgrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 180°C, termoobieg: 160°C, gaz: poziom 2) przez 20-25 minut. Wymieszaj 50 ml soku z cytryny i cukru pudru i skrop nim ciepłe ciasto. Odstaw do ostygnięcia.

  • Umyj porzeczki, dobrze osusz i oberwij z gałązek. Sok z czerwonych porzeczek wymieszaj ze 100 g cukru i 2 torebkami cukru wanilinowego. Dołóż porzeczki zamieszaj i szybko wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki, aby się schłodziło.

  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie. Wymieszaj z jogurtem, 200 g cukru, 2 torebkami cukru wanilinowego, 50 ml soku z cytryny i startą skórką cytrynową. Wstaw do lodówki, aby masa się nieco zestaliła. 

  • Ubij śmietanę i dodaj do częściowo zastygniętej masy jogurtowej. Dobrze wymieszaj.

  • Wokół ciasta zapnij obręcz tortownicy. Połóż na cieście z porzeczkami krem ​​jogurtowy na cieście, wstaw do lodówki i pozostaw na około 3 godziny, pozwól mu się zestalić.

  • Zdejmij obręcz tortownicy, pokrój ciasto na kawałki i podawaj ozdobione czerwonymi porzeczkami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5