Dietetyczny sernik w 10 minut: bez cukru i bez glutenu

Dietetyczny sernik w 10 minut: bez cukru i bez glutenu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik bez glutenu i bez cukru - nie całkiem bezgrzeszny, ale pyszny 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jesteś na diecie, ale marzysz o czymś słodkim? Jedno nie wyklucza drugiego. Dietetyczny sernik możesz przygotować w 10 minut. Będzie to sernik bez cukru i bez glutenu. Z podanej ilości składników otrzymasz 8 porcji po 170 kcal każda. 

Składniki

  • 100 g miękkiego masła

  • 400 g twarogu, 0% tł.

  • 3 jajka, rozmiar M

  • sól

  • ½ cytryny

  • ½ łyżeczka sproszkowanej stewii

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj twaróg, jajka, szczyptę soli i skórkę z połowy cytryny, pół łyżeczki sproszkowanej stewii i łyżeczkę esencji waniliowej. Za pomocą miksera ręcznego miksuj wszystko przez około 30 sekund.

  • Odstaw ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.

  • Ciasto przelej do małej, wysmarowanej tłuszczem foremki (średnica 20 cm) i piecz w temperaturze 120°C (grzanie górne i dolne) przez godzinę. Po 45 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w piekarniku na jeszcze 15 minut.

  • Wyjmij ciasto z piekarnik i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5