Delikatny sernik na czekoladowym spodzie

2021-03-29
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie
Autor: thinkstockphotos.com Delikatny sernik na czekoladowym spodzie polany czekoladą i posypana orzechami to wyśmienite zakończenie odświętnego obiadu. 
średni
100 min
4

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie doskonale zaprezentuje się na każdym przyjęciu. Co więcej, ciasto bardzo łatwo przygotować. Oto sprawdzony przepis na słodkie małe co nieco dla rodziny i przyjaciół.

Ten sernik, ponieważ jest  przygotowywany z serków homogenizowanych,  jest  wyjątkowo delikatny. Jest  też kaloryczny, bo dodatek białej czekolady i śmietanki o wysokim procencie tłuszczu nie czyni go dietetycznym. Jest jednak wyjątkowo smaczny, bo czekoladowy spód stanowi smakowity kontrapunkt dla masy serowej.

Sprawdź też inne przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie płatków czekoladowych muszelki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła
  • 6 opakowań serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jaja
  • 6 żółtek
  • 1 l 30-proc. śmietanki
  • 250 g białej czekolady
  • gotowa polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę. Serki ucieramy z jajami i żółtkami. Gdy śmietankowa masa wystygnie, dodajemy ją do serka.
  • Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownicę. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
  • Na wystudzony spód wylewamy masę serową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta. Schładzamy i serwujemy polany polewą czekoladową.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe